مرجع آنلاین سرطان دهانه رحم - ززیتو

سرطان دهانه رحم زمانی رخ می دهد که سلول های دهانه رحم به طور غیر طبیعی رشد کنند و به سایر بافت ها و اعضای بدن تجاوز کنند. زمانی که آن ها حالت تهاجمی بگیرند، بر روی بافت های عمیق تر دهانه رحم تاثیر می گذارند و ممکن است به سایر قسمت های بدن، به ویژه ریه ها، کبد، مثانه، واژن و مقعد گسترش یابند. به این حالت متاستاز سرطان می گویند. برای کسب اطلاعات بیشتر با ززیتو همراه باشید.

مقدمه؛ نقل قول یک واقعه از سرطان دهانه رحم

خانم ۴۰ ساله ای بودم و یک دختر ۲۲ داشتم. مدتی بود که درد هایی در ناحیه لگن احساس می کردم و گه گاه خونریزی شدیدی داشتم . مسائل مرتبط با فرزندم و همسرم و امورات منزل، وقت فکر کردن بیشتر در مورد خونریزی هایی که داشتم رو از من گرفته بود. یک روز از خواب بیدار شدم و دیدیم خونریزی شدیدی دارم درحالی که تازه زمان پریودم تموم شده بود. نگران شدم و با خودم گفتم لابد به خاطر فشار عصبی که دارم این اتفاق افتاده و ممکنه دوباره پریود شده باشم.

تقریبا چند وقت به این شکل گذشت. با توهم این که به خاطر فشار عصبی موجود دو یا سه بار در ماه پریود می شوم. خونریزی من بیشتر و بیشتر می شد و درد هایی که داشتم مثل درد زمان پریودی نبود. حتی چندین بار بدتر و بیشتر از زمان پریود بود. واقعاً نگران شدم و  تصمیم گرفتم فورا به یک متخصص زنان مراجعه کنم. در زمان صحبت با پزشک علائم و دردهایی که داشتم را توصیف کردم و پزشک هم چندین سوال متفاوت از من پرسید.

پزشک توصیه کرد که پیگیر علائم موجود باشم و حتما آزمایشاتی که توصیه کردند، انجام بدم. سی تی اسکن و ام آر آی و یک نمونه برداری از رحم من انجام شد. نتایج را به پزشک نشون دادم و پزشکم گفت سرطان دهانه رحم دارم. ناراحت شدم و سعی کردم اول مطالعه درستی داشته باشم تا با روند درمان آشنا شوم. مقاله های متفاوتی خوندم که کامل ترین مقاله این بود:

سرطان دهانه رحم چیست؟

سرطان دهانه رحم

دهانه رحم پایین ترین قسمت از رحم زنان است که رحم را به واژن متصل می کند.  سرطان دهانه رحم سرطانی است که از دهانه رحم آغاز می شود.

 سرطان دهانه رحم زمانی رخ می دهد که سلول های دهانه رحم به طور غیر طبیعی رشد کنند و به سایر بافت ها و اعضای بدن تجاوز کنند. زمانی که آن ها حالت تهاجمی بگیرند، بر روی بافت های عمیق تر دهانه رحم تاثیر می گذارند و ممکن است به سایر قسمت های بدن، به ویژه ریه ها، کبد، مثانه، واژن و مقعد گسترش یابند. به این حالت متاستاز سرطان می گویند.

با این حال، سرطان دهانه رحم  به آهستگی رشد می کند، بنابراین پیشرفت آن به واسطه تغییرات پیش سرطانی فرصت هایی برای پیشگیری، تشخیص زود هنگام و درمان فراهم می کند. 

اکثر زنان مبتلا به تغییرات پیش سرطانی دهانه رحم در دهه ۲۰ و ۳۰ سالگی هستند، اما متوسط سن زنان در زمانی که به سرطان دهانه رحم تشخیص داده می شوند اواسط ۵۰ سالگی شان است. این تفاوت در سنی که تغییرات پیش سرطانی بیشتر تشخیص داده می شود و سنی که در آن سرطان تشخیص داده می شود، بسیار برجسته است و روند آهسته پیشرفت این بیماری را نشان می دهد به همین دلیل است که اگر اقدامات کافی صورت گیرد می توان از تبدیل آن به سرطان پیشگیری کرد.

علل سرطان دهانه رحم   

سرطان دهانه رحم با تغییرات غیر طبیعی در بافت دهانه رحم آغاز می شود. خطر ابتلا به این تغییرات غیر طبیعی است عفونت ویروسی پاپیلومای انسانی (HPV) در ارتباط است. علاوه بر این، تماس جنسی زودهنگام، شرکای جنسی متعدد و مصرف قرصهای ضد بارداری خوراکی ، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم  را افزایش می دهد، زیرا آنها منجر به افزایش ابتلا به موارد HPV می شوند.

اشکال HPV، ویروسی که انواع مختلف ش باعث زگیل های پوستی می شود، زگیل های تناسلی و سایر اختلالات پوستی غیر طبیعی می شود، نشان داده شده است که بسیاری از تغییرات در سلول های رحم می شود که در نهایت ممکن است به سرطان منجر شوند. انواع خاصی از HPV با سرطان های فرج، واژن، آلت تناسلی، آنس یا مقعد، زبان و لوزه مرتبط می شود. مواد ژنتیکی که از انواع خاص HPV (زیر مجموعه های پر خطر) می آید در بافت های دهانه رحم که تغییرات سرطانی یا سرطانی را نشان می دهد، یافت شده است.

 علاوه بر این، زنان مبتلا به HPV بیشتر احتمال دارد که به سرطان دهانه مبتلا شوند. دخترانی که فعالیت جنسی خود را قبل از ۱۶ سالگی یا در سال اول قاعدگی شان آغاز می کنند، در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم  هستند.

سایر علل سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم

  سیگار کشیدن عامل خطرساز دیگر برای ابتلا به سرطان دهانه رحم است. مواد شیمیایی در دود سیگار با سلول های دهانه رحم ارتباط برقرار می کنند و باعث تغییرات پیش سرطانی می شوند که ممکن است در طول زمان به سرطان منتهی شوند. خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم  در افراد سیگاری دو تا پنج برابر بیشتر از جمعیت عمومی است.

داروهای پیشگیری از بارداری خوراکی، اگر بیش تراز پنج سال استفاده شوند، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم  را افزایش می دهد، زیرا با مصرف این قبیل داروها، استفاده از کاندوم به شدت کاهش می یابد.

از دیگر عوامل می توان به داشتن بیش از ۵ کودک، یا داشتن آنها در سنین پایین (زیر ۱۷ سال) اشاره کرد.

همچنین زمانی که مادرتان ، آبستن شما بوده داروی هورمونی دی اتیل استیل بسترول را مصرف می کرده است. پزشک می تواند در این مورد به فرد مبتلا به سرطان دهانه رحم  اطلاعات مفیدی ارائه دهد.

دلیل ارتباط بین سرطان دهانه رحم و زایمان نامشخص است.

علائم سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم

همانند بسیاری از سرطان ها، علائم سرطان دهانه رحم  همیشه آشکار نیستند و ممکن است تا زمانی که سرطان پیشرفت نکرده است، علائم یا نشانه های سرطان دهانه رحم  را نداشته باشید. به همین دلیل بسیار مهم است که همه مراحل غربالگری دهانه رحم را انجام دهید . در اغلب موارد خونریزی غیرطبیعی واژینال اولین علامت قابل توجه سرطان دهانه رحم  است.

خونریزی غیرطبیعی واژینال شامل موارد:

سایر علائم ممکن است شامل:

  • درد و ناراحتی در زمان برقراری رابطه جنسی
  • درد غیر قابل تحمل پایین کمر
  • ترشحات غیر طبیعی واژن
  • درد لگن
  • نارسایی کلیه در زمانی که سرطان پیشرفته می کند زیرا مجاری ادراری یا روده انسداد می یابد.

اگر هر یک از این علائم را تجربه می کنید بلافاصله به متخصص زنان مراجعه کنید

علائم سرطان دهانه رحم پیشرفته

سرطان دهانه رحم

اگر سرطان دهانه رحم از داخل دهانه رحم به بافت ها و اندام های اطراف گسترش یابد، می تواند طیف وسیعی  از علائم دیگر را ایجاد کند، از جمله:

  • درد در کمر و لگن خاصره
  • درد شدید در کمر و پهلو که ناشی از کلیه ها است
  • یبوست
  • ادرار و مدفوع بیشتر از حد نرمال
  • از دست دادن کنترل مثانه (بی اختیاری ادرار) یا از دست دادن کنترل روده (بی اختیاری روده)
  • خون در ادرار
  • تورم یک یا هر دو پا
  • خونریزی شدید واژینال

 چه زمانی که باید به دنبال مراقبت پزشکی باشیم

سرطان دهانه رحم

  • محدوده ای از شرایطی که می تواند باعث خونریزی واژینال شود متفاوت است و ممکن است به سرطان دهانه رحم ارتباط نداشته باشد. این خونریزی ها بر اساس سن، سابقه باروری و سابقه پزشکی متفاوت هستند.
  • خونریزی واژینال پس از یائسگی هرگز طبیعی نیست. اگر در دوره یائسگی هستید و خونریزی واژینال دارید، در اسرع وقت به پزشک متخصص زنان و زایمان  مراجعه کنید.
  • خونریزی بسیار شدید در طول دوره قاعدگی یا خونریزی مکرر در بین دوره های قاعدگی، باید توسط پزشک ارزیابی شود.
  • در برخی از زنان پس از رابطه جنسی به خصوص بعد از رابطه جنسی پر تحرک، خونریزی ایجاد می شود.در این حالت احتمالا هیچ چیز نگران کننده ای نیست. اگر این خونریزی ها به صورت مکرر اتفاق بی افتد باید به پزشک مراجع کنید تا بررسی های لازم صورت گیرد.
  • اگر خونریزی واژینال با ضعف، احساس غش، سرگیجه وبیهوشی همراه است، فورا به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید.

معاینات و آزمایشات تشخیص سرطان دهانه رحم   

سرطان دهانه رحم

همانند بسیاری از سرطان ها، تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم  ، کلید موفقیتی در درمان آن به شمار می رود. درمان تغییرات پیش سرطانی که تنها بر روی سطح قسمت کوچکی از دهانه رحم تأثیر می گذارد، نسبت به درمان سرطان های مهاجم که بر بخش بزرگی از دهانه رحم تاثیر می گذارند بسیار موفقیت آمیزتر است.

مهمترین پیشرفتی که در تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم  ایجاد شده است استفاده گسترده از تست Papanicolaou (پاپ اسمیر) و آزمایش HPV با زیر گروه های پرخطر است. پاپ اسمیر به عنوان بخشی از معاینات منظم انجام می شود. در طی این روش، سلول ها از سطح دهانه رحم جمع آوری می شوند و برای وجود ناهنجاری ها مورد بررسی قرار می گیرند. تشخیص سرطان دهانه رحم مستلزم آن است که یک نمونه یا بیوپسی از بافت دهانه رحم انجام شود و در زیر میکروسکوپ مورد بررسی بیشتر قرار گیرد. این امر می تواند  زمانی انجام گیرد که نتیجه پاپ اسمیر غیر طبیعی باشد.

کولپوسکوپ و روش کولپوسکوپی برای تشخیص سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم

کولپوسکوپی یک روش مشابه با معاینه لگنی است. این روش معمولا در زمانی که فرد معاینه فیزیکی طبیعی داشته، اما نتیجه پاپ اسمیر غیر طبیعی داشته باشد، استفاده می شود. این معاینه با استفاده از یک نوع میکروسکوپ به نام کولپوسکوپ انجام می شود و در طی آن دهانه رحم به طور دقیق بررسی شود. تمام ناحیه دهانه رحم با یک رنگ بی ضرر یا اسید استیک رنگ می شود تا سلول های غیر طبیعی راحت تر دیده شوند. و پس از آن این مناطق بیوپسی خواهد شد.

دهانه رحم در کولپوسکوپ  ۸ الی ۱۵ برابر بزرگ تر می شود و اجازه می دهد بافت های که  ظاهر غیر طبیعی دارند و ممکن است به بیوپسی نیاز داشته باشد، به راحتی شناسایی شوند. این روش معمولا در مطب پزشک انجام می گیرد. اگر در بیوپسی به روش کولپوسکوپی یک سرطان تهاجمی نمایان شود، برای ارزیابی کامل وضعیت فرد، بیوپسی بزرگتر مورد نیاز می باشد. 

سایرابزار های تشخیصی سرطان دهانه رحم   

سرطان دهانه رحم

ابزارهای تشخیصی مختلفی وجود دارد که می تواند برای شناسایی سرطان دهانه رحم  استفاده شوند. آنها عبارتند از:

  • روش نمونه برداری با حلقه الکتریکی (LEEP)، برای نمونه برداری از بافت دهانه رحم از یک حلقه ی سیمی و الکتریکی استفاده می شود. این روش اغلب در مطب پزشک انجام می شود.
  •  روش conization  (حذف بخشی از دهانه رحم) در اتاق عمل و زمانی که فرد تحت بی هوشی است، انجام می گیرد. این روش می تواند با یک ابزار  LEEP ، با چاقوی جراحی  و یا یک لیزر انجام شود. در این تکنیک، یک بخش کوچک مخروطی شکل از دهانه رحم برای بررسی های بیشتر برداشته می شود. این روش ها می توانند برای تشخیص مشکلات و یا درمان مشکلات شناخته شده استفاده شوند.

مرحله پیش سرطانی سرطان دهانه رحم :

سرطان دهانه رحم

در طول سال ها، اصطلاحات مختلفی برای اشاره به تغییرات غیرطبیعی در سلول های سطح دهانه رحم استفاده می شده است. این تغییرات در حال حاضر اغلب به عنوان ضایعه داخل اپیتلیالی نوع سنگفرشی (SIL) نامیده می شوند. “ضایعه” به یک ناحیه از بافت غیرطبیعی اشاره دارد؛ داخل اپیتلیالی بدان معنی است که سلول های غیر طبیعی تنها در لایه سطحی از سلول ها وجود دارند. تغییرات در این سلول ها را می توان به دو دسته تقسیم کرد که در ادامه به آن ها می پردازیم :

درجه بندی تغییرات پیش سرطانی

سرطان دهانه رحم

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. قابلیت پیشگیری و درمان به موقع سرطان دهانه رحم در زمان های قدیم امکان پذیر نبود. اما امروزه با پیشرفت علم به راحتی می توان در مرحله تغییرات پیش سرطانی از سرطان دهانه رحم جلوگیری کرد و یا حداقل از گسترش آن به دیگر نواحی بدن ممانعت نمود.

گرید ۱ – مرحله ی که شاهد تغییرات کمی هستیم – SIL با درجه پایین (LGSIL) 

تغییرات اولیه، ظریف در اندازه و شکل سلول هایی که بر روی سطح دهانه رحم شکل می گیرند، گرید درجه پایین یا کم در نظر گرفته می شوند. این ضایعات ممکن است به خودی خود برطرف شوند، اما در طول زمان، ممکن است غیرطبیعی تر شوند، و در نهایت به یک ضایعه شدید یا درجه بالا تبدیل شوند. LGSIL نیز دیسپلازی خفیف یا نئوپلازی داخل اپیتلیالی دهانه رحم ۱ (CIN 1) نیز نامیده می شود. این تغییرات اولیه در دهانه رحم اغلب در زنان بین ۲۵ تا ۳۵ سال رخ می دهد اما ممکن است در هر سنی ظاهر شود. این تغییرات می تواند به سرطان دهانه رحم منتهی شود.

گرید ۲ – مرحله ای که شاهد تغییرات زیادی هستیم – SIL با درجه بالا (HGSIL)

در این حالت تعداد زیادی از سلول های پیش سرطانی که بسیار متفاوت از سلول های طبیعی هستند، ضایعه درجه بالا را تشکیل می دهد. مانند SIL با درجه پایین، این تغییرات پیش سرطانی فقط شامل سلول های روی سطح دهانه رحم می شود. این ضایعات نیز دیسپلازی متوسط یا شدید، CIN 2 یا ۳ ، و یا کارسینوم در محل هم نامیده می شوند. این بیماری اغلب در زنان ۳۰ تا ۴۰ سال ایجاد می شود اما ممکن است در هر سنی شاهد آن باشید. سلول های پیش سرطانی، حتی ضایعات درجه بالا، معمولا سرطانی نیستند و طی ماه ها و یا سال ها به لایه های عمیق تر دهانه رحم تجاوز می کنند.

سرطان دهانه رحمِ تهاجمی چیست

سرطان دهانه رحم

اگر سلولهای غیرطبیعی به صورت عمیق به داخل دهانه رحم و یا به سایر بافت ها و یا اندام های دیگر بدن گسترش یابند، این بیماری پ به نام سرطان دهانه رحم  تهاجمی  یا سرطان متاستاتیک نامیده می شود.این شرایط سرطان دهانه رحم  بیشتر در زنان بالای ۴۰ سال رخ می دهد.

اگر نتایج بیوپسی نشان دهنده سرطان تهاجمی یا سرطان دهانه رحمِ مهاجم  باشد، ممکن است یک سری آزمایشات گرفته شود. همه آزمایشات برای بررسی بیشتر و نشان دادن گسترش سرطان به سایر نقاط بدن می باشند.

این آزمایشات عبارتند از:

تصویر برداری با اشعه ایکس قفسه سینه –  برای بررسی اینکه آیا سرطان به ریه ها گسترش یافته است یا خیر.

آزمایش خون – که می تواند نشان دهد که آیا کبد درگیر  سرطان شده است یا خیر. اگر نتیجه آزمایش خون قطعی نباشد، ممکن است انجام سی تی اسکن لازم و ضروری باشد.

استفاده از اشعه X به عنوان IVP یا سی تی اسکن –  برای مشاهده دستگاه مجاری ادراری استفاده می شود؛ در این شرایط مثانه و مجرای ادرار با سیستوسکوپی ارزیابی می شوند.

بررسی  دقیق واژن و مقعد – واژن به وسیله کولپوسکوپی و مقعد به وسیله تنقیه باریوم،  مورد بررسی قرار می گیرد.

بررسی غدد لنفاوی – غدد لنفاوی توسط CT اسکن، اسکن MRI یا اسکن PET مورد ارزیابی قرار می گیرند؛ MRI بهتر از سیتی اسکن است و اسکن PET  بهتر از MRI و CT اسکن است.

این آزمایش ها برای تعیین مرحله بندی سرطان استفاده می شوند. پزشک شما با دانستن این موضوع که تا چه حد سرطان گسترش یافته است، در مورد نوع درمان مورد نیاز تان بهتر تصمیم می گیرد. در ادامه به مرحله بندی سرطان دهانه رحم می پردازیم :

مرحله بندی سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم

میزان اندازه گیری این که سرطان تا چه حد گسترش یافته است را مرحله بندی یا گرید بندی سرطان می گویند. سرطان دهانه رحم   براساس اندازه و عمق ضایعه سرطانی، و همچنین درجه ی گسترش مرحله بندی می شود. پس از آن که  تمام آزمایش ها  تکمیل شد و نتایج مشخص گردید، می توان فهمید که سرطان در کدام مرحله قرار دارد.

سرطان دهانه رحم  از مرحله ۰ (با کمترین شدت) تا مرحله ۵ (بیماری متاستاتیک، شدید ترین حالت) وجود دارد.

  • مرحله ۰ – هیچ سلول سرطانی در دهانه رحم نیست، اما سلول های غیر طبیعی وجود دارد که در آینده ممکن است به سرطان تبدیل شوند. این مرحله، مرحله ی پیش سرطانی یا کارسینوم نامیده می شود.
  • مرحله ۱ – سرطان تنها در داخل دهانه رحم است.
  • مرحله ۲ – سرطان در بیرون از دهانه رحم به داخل بافت اطراف گسترش یافته است، اما به بافت پوششی لگن (دیواره لگن) و یا بخش پایین تر از مهبل (واژن) نرسیده است.
  • مرحله ۳ – سرطان به بخش پایین تر از واژن یا دیواره لگن گسترش یافته است.
  • مرحله ۴ – سرطان به روده، مثانه یا سایر اندامها مانند ریه ها گسترش یافته است.

نوع درمان ضایعات پیش سرطانی با سرطان دهانه رحم    تهاجمی متفاوت است.

درمان ضایعات پیش سرطانی

سرطان دهانه رحم

انتخاب نوع درمان برای ضایعه پیش سرطانی دهانه رحم به عوامل متعددی بستگی دارد. از جمله :

  • این که آیا ضایعه درجه پایین یا درجه بالا است؟
  • آیا می خواهید که در آینده صاحب فرزند شوید یا نه؟
  • سن و سلامت عمومی
  •  اولویت های شما و همچنین پزشک درمانگر 

اگر یک ضایعه درجه پایین داشته باشید، ممکن است به درمان بیشتر نیازی نداشته باشید، به خصوص اگر ناحیه غیر طبیعی در طی بیوپسی کاملا حذف شود. شما باید پاپ اسمیر و معاینات لگنی را به صورت منظم و طبق برنامه ریزی پزشک انجام دهید.

هنگامی که یک ضایعه پیش سرطانی به درمان نیاز دارد، برای تخریب ناحیه غیرطبیعی با حداقل آسیب به بافت سالم اطراف، می توان از روش های LEEP conization ،انجماد، کوتریزاسیون (یا سوزاندن ، که همچنین دیاترمی نامیده می شود)، یا جراحی با لیزر، چاقو سرد conization استفاده کرد.

درمان ضایعات پیش سرطانی ممکن است موجب گرفتگی و درد های دیگر، خونریزی یا ترشحات آبکی واژن شود.

در بعضی موارد به ویژه اگر سلول های غیر طبیعی در داخل سوراخ دهانه رحم یافت شوند یا دیسپلازی شدید یا عود شونده داشته باشید، ممکن است جراحی هیسترکتومی را برای تغییرات پیش سرطانی انتخاب کنید. اگر قصد نداشته باشید که در آینده صاحب فرزند شوید، احتمال انجام این عمل جراحی بیشتر می شود.

روش های درمان ضایعات پیش سرطانی دهانه رحم

پیش سرطانی دهانه رحم  را  گاهی اوقات با روش های تشخیصی، مانند LEEP و چاقو سرد conization  درمان می کنند. این دو روش شامل گرفتن بافت برای ارزیابی بیشتر است. اگر پزشک در هنگام ارزیابی سلول های غیر طبیعی را پیدا کند و در این حالت سلول ها به جایی که بافت برداشته می شود، گسترش نیافته باشند، تنها پیگیری مکرر ممکن است مورد نیاز باشد.

اگر پزشک نتواند مورد حذف و برداشت تمام سلول های پیش سرطانی با استفاده از روش LEEP یا چاقو سرد conization  اطمینان حاصل کند ، ممکن است درمان بیشتری مورد نیاز باشد.

همچنین پزشک ممکن است بافت دهانه رحم را به وسیله فرسایش لیزری حذف نماید. در این روش یک پرتو لیزر به دو قسمت خاصی از بافت دهانه رحم یا تمام بافت در سطح دهانه رحم اعمال می شود. لیزر این سلول ها را از بین می برد و سلول های سالم در جای خود می مانند.

موفقیت در انجام برداشت یا برش لیزی توسط پیگیری بیمار  و انجام پاپ اسمیر تعیین می شود. هیچ روشی برای به دست آوردن نمونه های بافت برای ارزیابی استفاده نمی شود؛ آنها فقط بافت غیرطبیعی را از بین می برند. بنابراین، حاشیه یا لبه ها قابل بررسی نیستند تا بتوان اطمینان حاصل کرد که سرطان گسترش نیافته است.

درمان سرطان دهانه رحم تهاجمی یا مهاجم

سرطان دهانه رحم

درمان های گسترده و رایج برای سرطان دهانه رحم تهاجمی عبارتند از:

  • جراحی 
  • پرتو درمانی
  • شیمی درمانی
  • درمان بیولوژیکی

اگر بیوپسی نشان دهد سلول های سرطانی از طریق لایه ای به نام غشای پایه( که لایه های سطح دهانه رحم را از دیگر لایه های زیرین جدا می کند) مورد تهاجم قرار گرفته است، در این شرایط معمولا جراحی مورد نیاز خواهد بود. وسعت جراحی متفاوت است و به مرحله سرطان بستگی دارد.

در جراحی سرطان دهانه رحم ، جراح بافت سرطانی را در داخل یا  نزدیکی دهانه رحم از بین می برد.

اگر سرطان فقط در سطح دهانه رحم باشد، سلول های سرطانی ممکن است با روش های مشابه با درمان های ضایعات پیش سرطانی ( مانند روش LEEP یا چاقو سرد conization ) حذف و نابود شوند.

اگر بیماری به لایه های عمیق تر دهانه رحم نفوذ کرده باشد، اما به خارج از دهانه رحم گسترش نیافته باشد، جراح ممکن است تومور را از بین ببرد اما رحم و تخمدان باقی بمانند.

اگر بیماری به رحم گسترش یابد، معمولا جراحی هیسترکتومی(که رحم و دهانه رحم به کلی حذف می شوند ) ضروری می باشد. در این شرایط گاهی اوقات، تخمدان ها و لوله های فالوپ نیز حذف می شوند. علاوه بر این ممکن است غدد لنفاوی در نزدیکی رحم  برای بررسی گسترش سرطان حذف و برداشته شوند. 

پرتو درمانی در درمان سرطان دهانه رحم   

سرطان دهانه رحم

در برخی مراحل، پرتو درمانی یا رادیوتراپی نیز برای درمان سرطان دهانه رحم مورد استفاده قرار می گیرد. از پرتو درمانی با استفاده از پرتو های پر انرژی برای آسیب رساندن به سلول های سرطانی و جلوگیری از رشد آنها استفاده می شود. مانند جراحی، پرتو درمانی نیز درمان موضعی محصوب می شود؛ تابش پرتو فقط ناحیه تحت درمانِ سلول های سرطانی را تحت تاثیر قرار می دهد.

انواع پرتو درمانی در درمان سرطان دهانه رحم    

تابش می تواند به صورت خارجی یا داخلی اعمال شود. برخی از زنان هر دو نوع تابش را دریافت می کنند.

پرتو درمانی خارجی جهت خذف سلول های سرطانی دهانه رحم :

در پرتو درمانی خارجی از یک دستگاه بزرگ استفاده می کنند، که هدف آن یک تاپش پرتو در لگن بیمار است. این درمان ظرف چند دقیقه و معمولا پنج روز در هفته انجام شده و به مدت پنج تا شش هفته طول می کشد. و در پایان شش هفته، ممکن است یک دوز اضافی اشعه به محل تومور اعمال شود.

پرتو درمانی داخلی – براکی تراپی :

تابش داخلی یا تابش ایمپلنت از کپسول حاوی مواد رادیواکتیو به وجود می آید که به طور مستقیم در دهانه رحم قرار می گیرد. ایمپلنت، اشعه های کشنده سرطان را در نزدیکی تومور قرار می دهد؛ در حالی که بیشتر بافت های سالم اطراف باقی می مانند.

دو نوع اشعه ایمپلنت وجود دارد، که براکی تراپی نیز نامیده می شوند. در براکی تراپی با دوز کم معمولا ایمپلنت برای یک تا سه روز در محل باقی می ماند و درمان ممکن است چندین بار در طی ۱ الی ۲ هفته تکرار شود.

نوع دیگر براکی تراپی با دوز بالا است. این فرم ممکن است به صورت سرپایی انجام می شود. در طی این درمان ایمپلنت برای چند دقیقه وارد شده و پس از آن خارج می شود. درمان چندین بار طی چند هفته انجام می ‌شود.

شیمی درمانی در درمان سرطان دهانه رحم   

سرطان دهانه رحم

شیمی درمانی به معنای استفاده از داروهای قوی برای کُشتن سلول های سرطانی است. اغلب اوقات زمانی که سرطان دهانه رحم به طور موضعی پیشرفت کرده باشد و یا به قسمت های دیگر بدن گسترش یافته باشد، از این روش استفاده می کنند. در این حالت امکان دارد یک دارو یا ترکیبی از چند دارو تجویز شود. داروهای شیمی درمانی که برای درمان سرطان دهانه رحم  استفاده می شوند ممکن است از طریق وریدی یا خوراکی تجویز شوند. در هر صورت، شیمی درمانی درمان سیستماتیک است، به این معنی که داروها از طریق بدن در جریان خون جریان می یابند. آنها می توانند سلول های سرطانی را در هر جایی از بدن بکشند.

شیمی درمانی به صورت دوره ای تجویز می شود؛ هر دوره شامل یک دوره درمان فشرده و یک دوره بهبود یا بازیابی (ریکاوری) است.

درمان معمولا از چند دوره تشکیل شده است. بیشتر بیماران شیمی درمانی را به صورت سرپایی در کلینیک یا بیمارستان، مطب پزشک ، یا در خانه دریافت می کنند. با این حال، بسته به داروهای مورد استفاده و سلامت عمومی، ممکن است نیاز باشد در طول درمان در بیمارستان بستری شوید.  

برای درمان سرطان تهاجمی دهانه رحم به یک تیم متخصص نیاز است .این تیم شامل متخصص زنان و متخصص رادیو تراپی آنکولوژی می باشد. این پزشکان ممکن است تصمیم بگیرند از یک روش یا ترکیبی از روش های درمانی استفاده کنند.

پیگیری پس از درمان سرطان دهانه رحم   

سرطان دهانه رحم

آزمایش منظم لگن و پاپ اسمیر برای هر بانویی بسیار مهم می باشد. این آزمایش ها در زنانی که برای تغییرات پیش سرطانی یا برای سرطان دهانه رحم  درمان شده اند، بسیار مهم و حائز اهمیت است. پیگیری پس از درمان باید شامل تست کامل لگن، پاپ اسمیر و سایر آزمایش ها باشد که در یک برنامه منظم توسط متخصص زنان توصیه شده باشد. این اقدامات بسیار مهم می باشند تا در زمان عود مجدد، بیماری به سرعت تشخیص داده شود.

ممکن است چند سال بعد از درمان سرطان دهانه رحم  یک سری عوارض جانبی در بدن فرد ایجاد شود؛ به همین دلیل، فرد باید به طور منظم پیگیری های لازم را انجام دهد و هر گونه مشکلات بهداشتی که ظاهر می شود،  را به پزشک گزارش دهد.

پیشگیری از سرطان دهانه رحم   

کلید پیشگیری از سرطان دهانه رحم  تهاجمی، شناسایی هر گونه تغییرات سلولی در اوایل و قبل از تبدیل شدن به حالت سرطانی است. تست منظم لگن و آزمایشات پاپ اسمیر بهترین راه برای انجام این کار است. برنامه زمانی انجام معاینه لگنی و آزمایش پاپ اسمیر  به شرایط فرد بستگی دارد.

دستورالعمل های پیشگیری از سرطان دهانه رحم   

سرطان دهانه رحم

  • اگر ۲۱ سال یا بیشتر دارید برای بررسی سرطان دهانه رحم ، اطمینان حاصل کنید هر ۳ سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر   انجام دهید.
  • اگر ۳۰ الی ۶۵ سال دارید، هر ۵ سال یکبار می توانید آزمایش پاپ اسمیر و ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را انجام دهید. اگر سن فرد بالاتر از ۶۵ سال باشد می تواند این آزمایش ها را انجام ندهد، البته در صورتی که پزشک تشخیص دهد ریسک ابتلا به سرطان در او پایین است.
  • طبق دستورالعمل ها، زنانی که هیسترکتومی با حذف دهانه رحم ، نیازی نیست که مدام بررسی شوند. 
  • اگر فرد از نظر جنسی فعال باشد در معرض خطر بالاتری برای بیماریهای مقاربتی است. در این شرایط فرد باید آزمایش های کلامیدیا، سوزاک و  سیفلیس را باید به طور سالانه انجام دهد. اگر فرد در معرض خطر بالایی باشد باید آزمایش ایدز را نیز انجام دهد.

اجتناب از عفونت HPV در پیشگیری از تغییرات پیش سرطانی و سرطان دهانه رحم  مهم است. اقدامات پیشگیرانه عبارتند از:

  • پرهیز از رابطه جنسی با افراد مختلف به عنوان یکی از راه های پیشگیری از انتقال HPV توصیه می شود. به همین ترتیب، رابطه محافظت شده ممکن است خطر ابتلا به عفونت HPV را کاهش دهد. اگر چه این موضوع هنوز به طور کامل مورد مطالعه قرار نگرفته است. توجه داشته باشید که ویروس HPV در رابطه جنسی محافظت شده ( با کاندوم ) هم قابل انتقال خواهد بود.
  • سیگار کشیدن یکی دیگر از عوامل خطر سرطان دهانه رحم  است.

چشم انداز سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم

زمانی که تغییرات پیش سرطانی یا سرطان اولیه دهانه رحم به سرعت تشخیص داده شوند و درمان صورت گیرد، شانس زنده ماندن نزدیک به ۱۰۰٪ می شود.

معیار اندازه گیری مراحل سرطان،  این است که سرطان تا چه حد پیشرفت کرده است؛ یعنی  سرطان کدام یک از بافت ها و اندام ها را مورد حمله قرار داده است.

برای اولین مرحله از سرطان دهانه رحم  در مراحل ۰ – بیش از ۹۰ درصد از زنان حداقل پنج سال پس از تشخیص زنده مانده اند.

بیماران مبتلا به سرطان دهانه رحم  مرحله ای ۱، میزان بقاء پنج ساله ۸۰ الی ۹۳ درصد دارند.

زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم مرحله ۲ نرخ بقا پنج ساله ۵۸ تا ۶۳ درصد دارند.

میزان بقاء زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم  مرحله سوم از ۳۲ تا ۳۵درصد است .

زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم  مرحله ۴ نرخ بقا پنج ساله ۱۶ درصد و  کمتر از ۱۶ درصد دارند.

نرخ بقای ۵ ساله یک اصطلاح عمومی است که در آمار های مرتبط با سرطان به کار می رود و این آمار طبق یک مطالعه تحقیقاتی در آمریکا صورت گرفته است که می تواند در اکثر افراد متفاوت باشد.

گروه های پشتیبانی و مشاوره برای سرطان دهانه رحم   

سرطان دهانه رحم

زندگی با سرطان دهانه رحم  چالش های جدیدی را برای شما، خانواده و دوستان تان ایجاد می کند.

احتمالا در مورد چگونگی تاثیر سرطان  بر روی توانایی تان برای زندگی عادی یعنی مراقبت از خانه و خانواده ، ادامه دادن شغل و فعالیت تان و ادامه ارتباطات اجتماعی  و فعالیت هایی که از آن لذت می برید، نگرانی های زیادی خواهید داشت.

بسیاری از افراد احساس اضطراب و افسردگی، حس عصبانیت و بی میلی نسبت به مسائل، احساس ناراحتی و شکست را تجربه می کنند.

در بسیاری از افراد مبتلا به سرطان، صحبت کردن در مورد احساس و نگرانی های شان ممکن است کمک کننده باشد.

دوستان و اعضای خانواده می توانند بسیار کمک کننده باشند. تا زمانی که شما مقابله کنید و راضی نباشید، آن ها ممکن است برای ارائه حمایت تردید داشته باشند . اجازه دهید آن ها در مورد نگرانی های شما بدانند و با آن ها صحبت کنید.

برخی افراد نمی خواهند عزیزان خود را اذیت کنند ، یا ترجیح می دهند در مورد نگرانی های شان با یک فرد حرفه ای و  بی طرف صحبت کنند. اگر می خواهید در مورد احساسات و نگرانی های تان در مورد ابتلا به سرطان گفتگویی داشته باشید، صحبت با یک مددکار اجتماعی و مشاور  می تواند مفید باشد. متخصص زنان یا انکولوژیست می تواند یک فرد حرفه ای را پیشنهاد کند.

و اما راه کار مناسب برای گرفتن پشتیبانی بهتر

درخواست حمایت و همدردی از کسانی که سرطان دهانه رحم داشته اند نیز می تواند بسیار مفید باشد. افرادی که این مشکل را گذرانده اند به خوبی در مورد نگرانی های شما آگاه هستند و راهکار های مقابله با مشکلات را به خوبی می دانند.

پزشکانی  که سرطان را درمان می کنند، اغلب از اصطلاح “بهبودی” استفاده می کنند تا “درمان”.  اگر چه بسیاری از زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم به طور کامل درمان می شوند، اما متخصصان بعضی اوقات از کلمه “درمان” اجتناب می کنند، زیرا این بیماری می تواند reactive (عود کننده) باشد

منبع این مقاله :

پایگاه اینترنتی زندگی زیبای تو

[/vc_column]

رادیو ززیتو

پادکست های رایگان

مقالات مرتبط

دانلود کتاب صوتی همه چیز درباره سرطان دهانه رحم

راهنمای جامع برای بیماران

حراج!
  • بنابر آمار سازمان جهانی بهداشت (WHO) هر سال بیش از ۳۰۰ هزار زن بر اثر ابتلا به سرطان دهانه رحم جان خود را از دست می‌دهند.
  • اگر دچار درد در ناحیه لگن خود هستید به گونه ای امکان انجام کارهای روزمره از شما سلب شده است..
  • اگر دچار خونریزی های شدید در ایام قاعدگی خود هستید..

ما به شما کتاب صوتی همه چیز درباره سرطان دهانه رحم را توصیه می کنیم. سرطان دهانه رحم  به آهستگی رشد می کند، بنابراین پیشرفت آن به واسطه تغییرات پیش سرطانی فرصت هایی برای درمان، پیشگیری و تشخیص زود هنگام وفراهم می کند. پس علائم خود را جدی بگیرید و درباره آن اطلاعات داشته باشید.

ما در کتاب صوتی همه چیز درباره سرطان دهانه رحم به شما آموزش می دهیم که این بیماری چیست و چگونه باید تشخیص داده شود و همین طور بهترین راهکارهای درمانی را مرور می کنیم.

آنچه در کتاب صوتی همه چیز درباره سرطان دهانه رحم می شنوید :

  • بررسی سرطان دهانه رحم 
  • بررسی علل بروز سرطان دهانه رحم
  • بررسی علائم جسمی، روحی و رفتاری در این عارضه
  • بررسی عواملی که باعث به وجود آمدن علائم سرطان دهانه رحم  می شوند
  • بررسی تشخیص نشانه های مربوط سرطان
  • درمان‌های پزشکی سرطان دهانه رحم
  • گروه های پشتیبانی و مشاوره برای سرطان دهانه رحم

دیدگاهها

  1. سارا

    خیلی خوب بود. مرسی

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *